Jau daug metų pasakojame žmonėms, kaip labai mėgstame plaukioti baržomis. Vienas iš dažniausiai užduodamų klausimų yra: „Kaip maistas? Taigi nusprendėme, kad geriausias būdas pateikti jums savą nuomonę yra paragauti patiekalų ir istorijų iš mūsų paskutinės Europos vandens kelių kelionės.
Europos vandens keliai The Belle Epoque
Keliaudami su malonumu šį kartą, aplankėme šiaurinį Prancūzijos Burgundijos regioną. Mūsų 6 naktų ir 7 dienų kruizinis „Europen Waterways“ barža maršrutas tęsėsi nuo Venarey Les Laumes iki Ravieres. Mūsų šefas Janas buvo maisto mylėtojo svajonė. Jis ne tik turėjo puikų meniu planą mūsų savaitei laive, bet ir buvo žavus. Be to, šefas Janas su meistriškumu ir su šypsena apgyvendino alergiškus, netoleruojančius, jautrius ar tiesiog mėgstančius maistą.

Keliaudami prancūziškoje baržoje galite bet kada patekti į pilnai aprūpintą barą. Kelionės metu taip pat yra įvairių užkandžių ir kokteilių laiko. Priešingu atveju valgysite tris kartus per dieną ir turėsite netikėtų užkandžių. Išimtis yra tada, kai vyksta speciali ekskursija, kuri gali apimti pietus ar vakarienę iš baržos. Ir tai gali būti smagus šios kelionės puikaus maitinimo priedas.
Rytinis apsilankymas vietinėje kepykloje
Mūsų kruizo metu kapitonas Craigas paprastai buvo atsakingas už dienos kepinių gavimą. Jis keldavosi anksti (nesvarbu, kaip vėlai praeidavo linksma naktis) ir eidavo į vietinę kepyklėlę pasiimti gėrybių. Vienoje iš tų kepyklų takų mes trypčiojome. Koks malonumas! Apžiūrėjome visus gražius pyragaičius ir duoną, ir pasisekė, kad kapitonas Craigas žinojo, ką įsigyti anksčiau. Kitaip vietoje visko būtume pirkę – taip gerai atrodė. O ką tik iškeptos duonos ir pyragaičių kvapo mes lengvai nepaisome.

Kaip buvo, mūsų kilnusis kapitonas gavo ypatingą skanėstą, jo mėgstamiausią skausmą suisse au chocolat. Pasidalijome kąsneliais skanaus kepinio iš sviestinės brioche tešlos, įdarytos vaniliniu tešlos kremu ir pabarstytos šokolado drožlėmis. Laikėme, kad mūsų užduotis yra parvežti maišus su ką tik iškepta duona ir batonais, raguoliais ir pyragaičiais mūsų baržos draugams ir įgulai.
Pasivaikščiojimas vietiniame turguje
Savo kruizo metu taip pat turėjome galimybę paklaidžioti po vieną iš vietinių turgų. Miestai, kuriuose baržos prisišvartuoja per naktį, paprastai yra maži, tačiau net mažuose miesteliuose paprastai yra nuostabi rinka, kurioje galima įsigyti geriausių ir šviežiausių ingredientų, kuriuos gali pasiūlyti vietovė.

Klaidžiojome po nuostabius produktus, sūrius iš viso regiono, mėsą ir žuvį. Labai malonu matyti visus vietinius gamintojus ir žinoti, kad parduodami ingredientai iš vietinių gyventojų keliauja į jų kaimynų namus. Mes norime matyti, kas yra sezonas, kad ir kur bebūtume, ir kurti savo maistą pagal tai. „La Belle Epoque“ patiekalai yra įkvėpti to paties.



Sūrių kursuose kas pietus ir vakarienę buvo patiekiamas vietinių sūrių pasirinkimas.
Pusryčiai La Belle Epoque
Vienas iš mūsų mėgstamiausių kelionių dalykų yra tai, kad galite valgyti tris kartus per dieną. Būdami namuose tai darome retai, tačiau patiriant kelionių malonumus mums svarbu, kad vietos patirtį gautume bet kuriuo paros ir nakties metu. Taigi, pusryčiai mūsų baržos kruizu buvo ne tik kasdienis malonumas, bet ir tikrai labai geri.

Kiekvieną rytą „European Waterways“ baržoje ant stalo būdavo duona, batonai, raguoliai ir pyragaičiais užpildyti krepšeliai. Buvo sviesto su druska ir be druskos, taip pat vaisių uogienės. Buvo šviežiai spaustų apelsinų sulčių ir vienos ar daugiau kitų sulčių, vandens ir kavos. Šoniniame bufete buvo įvairių mėsos gabalėlių, pjaustytų sūrių ir šviežių vaisių.
Tada virtuvės šefas Janas ryte paruošė specialų kiaušinių patiekalą, kepė, troškino, sumušė su šonine ar kumpiu ir įvairius kitus skanius ruošinius. Tiems, kurie mėgsta, kad tai būtų savaip, jis mielai paruošė plaktą, lengvą, keptą, troškintą ar bet kurį kitą individualų kiaušinių skonį. Kiekvieną dieną prieš išvykdami į ekskursiją pasisotinome ir turėjome galimybę pabendrauti su baržos draugais, kol diena neįsibėgėjo.
Baržos pietūs, kuriuos verta prisiminti
Pietūs „La Belle Epoque“ buvo patiekiami apgalvotai ir kūrybiškai. Paprastai turėtume galimybę apžiūrėti miestą, kuriame buvome, arba eiti kartu su barža aptarnavimo keliu palei kanalą. Kasdieninės ekskursijos suteikė mums daug laiko ir veiklos apžiūrėti kiekvieną aplankytą mažą miestelį. Pietūs buvo sėdimi, o šefas Janas pasirūpino, kad visą savaitę būtų daug įvairių,

Pirmieji mūsų pietūs buvo lengvas ir kvapnus burokėlių karpačio, jūros ešerys su sviesto padažu ir blanširuotomis daržovėmis, po to – Soumaintrain ir Camembert sūris. Kitoje buvo pappardelle jautiena su kreminiu triufelių padažu ir šviežių vaisių flambė staigmena. Vieną dieną valgėme burratą su prancūziškais pomidorais, įdarytus grybus su ratatouille, sūriu ir langres roi desertui.

Per pietus patyrėme du ypatingus įspūdžius. Pirmasis buvo autentiškas burgundiškas švediškas stalas su vietiniais gaminiais ir patiekalais, kuriuos specialiai pasirinko ilgametis šio regiono gyventojas kapitonas Craigas. Jis mums pasakė, kad tokius pietus jis siūlys svečiams savo namuose. Ir jie buvo fantastiški. Sūriai ir mėsos gaminiai buvo švieži iš vietinės rinkos, o šefas Janas pagamino keletą vietinių patiekalų ir salotų, kurios puikiai papildė valgį.

Pietūs su baronu ir baroniene
Kiti ypatingi pietūs buvo Château de Ricey-Bas, barono ir baronienės Charleso ir Ségolène de Taisne namuose. Puošnus turtas priklauso šeimai nuo 1837 m., o dabartiniai savininkai sunkiai dirbo, kad atkurtų, tvarkytų ir prižiūrėtų turtą bei jo dideles teritorijas ir sodus. Baronienė Ségolène vaikščiojo po kai kuriuos sodus, įskaitant 3000 tulpių, kurias ji nupirko kaip svogūnėlius savo mylimo vyro gimtadienio proga.
Taip pat teko aplankyti baroną Charlesą ir jo aistrą šampanui, pamatyti vynuogynus Šampanės regione ir jo perdirbimo įmonę. Po tyrinėjimų ir mokymosi mėgavomės jų Taisne Riccour šampano pavyzdžiu ir gurkšneliais, kad sužadintume apetitą ateinantiems puikiems pietums.


Pietūs buvo elegantiškas dalykas, kuriame buvo paveldimas sidabras ir kaulinis porcelianas. Rafinuotos detalės įsiliejo į patį patiekalą, kuris buvo kupinas kūrybiškumo. Klasikiniai prancūziški troškinti porai virto subtilia porų mozaika su kalendromis ir parmezano traškučiu. Perlinė vištiena, patiekiama su troškintomis salotomis ir Sabayon naminio rūkyto sviesto padažu.


Sūrio lėkštėje buvo Lábia de siriúm Cassus ožkos sūris ir vietinis sūris, pagardintas La Premiere La Tróia spiritu. Desertas buvo lengvi ir purūs raudonų vaisių putėsiai su traškiu saldžiai rožiniu prancūzišku biskvitu. Mūsų žavingų kilmingų šeimininkų sukurta atmosfera kartu su kerinčia pilimi ir ypatingu maistu suteikė mums visiems nuostabiai įsimintiną patirtį.
Vakarienės malonumai
Žinoma, vakarienės suteikė šefui Janui galimybę sužibėti, o sužibėjo jis. Maistas „Europeans Waterways La Belle Epoque“ buvo ne tik gerai subalansuotas ir kūrybiškas, bet ir sotus bei linksmas. Visada atsižvelgęs į vietinius ingredientus ir skonį, šefas Janas sugebėjo mums gaminti maistą taip, kaip buvo pažįstamas, tačiau naujas, protingas ir visiškai palaikantis sielą. Nesvarbu, kur buvome ir ką veikėme per dieną, nekantravome pamatyti, ką virėjas Janas mums sukūrė vakarienės metu.

Tiek daug puikių pasirinkimų
Buvo geras balansas tarp jūros gėrybių, mėsos ir vegetariškų patiekalų. Pirmasis mūsų valgis baržoje buvo sužavėtas anties krūtinėlėmis su salierų tyre ir aviečių padažu, o desertui – créme Brûlée. Smagiausia buvo stebėti, kaip kapitonas Craigas ir šefas Janas žokėjo kaip fakelo nešiotojai, norintys traškinti brulė. Kitoje vakarienėje buvo Boeuf Bourguignon, toks tinkamas regionui. Paprastai gana sunkus patiekalas, šefo Jano variantas buvo švelnus ir kvapnus, tačiau jo nebuvo per daug. Gana pasiekimas.

Kitose vakarienėse buvo patiekiami karšiai su vierge padažu, Dižono garstyčių bulvių tyrė ir pankolis bei krevetės su apelsinų rizoto. Žinoma, kiekvieno valgio metu buvo skanus sūrio patiekalas ir regioniniai vynai. Saldumynų mėgėjams patiks desertai, tarp kurių buvo tokios klasikos kaip Pavlova, Crepe Suzette ir Moelleux au Chocolat, visi su išradingomis šefo Jano interpretacijomis.


Paskutinė mūsų kelionės naktis buvo kapitono vakarienė. Įgula visi apsirengė ir prisijungė prie mūsų kokteilio. Apkeptos šukutės su chorizo ir šoninės koše mus pradėjo. Tada turėjome paragauti garsiosios Charlois jautienos kaip nugarinės, patiekiamos su confit bulvėmis ir voveraičių padažu.
Į neįtikėtiną sūrį buvo įtrauktas Brillat Savarin, Valencey ir 18 mėnesių brandintas Comte, visi skanūs. Ypatingi vynai šiai nakčiai buvo „Chablis Grand Cru Les Preusses 2020“ ir „Charmes Chambertin Grand Cru 2014“. Pakanka pasakyti, kad mėgavomės kiekvienu šio patiekalo gabalėliu ir negalėjome baigti savo kruizinio baržos dar laimingesnio.
Specialus Bourguignon receptas jums
Žinome, kad su šiuo regionu labiausiai siejama specialybė – garsusis Bourguignon troškinys. Tačiau mes pasirinkome ypatingą požiūrį į šį patiekalą ir norime jums pasiūlyti savo mėgstamiausią receptą. Mūsų patiekalas su visu originalumo gyliu, sodrumu ir skoniu yra lengvesnis, o ne jautienoje naudojami dideli mėsingi grybai, kad būtų sotus, sotus ir dėmesingas patiekalas. Išbandykite mūsų grybų Bourguignon receptą. Net jei valgysite mėsą, pamatysite, kad šis sotus patiekalas jus pasotins ir suteiks malonaus skonio prisiminimų.
Europos vandens keliai Gražios eros baržos kruizas
Negalėjome būti labiau patenkinti mūsų Europos vandens keliais La Belle Epoque barža. Maistas pridėjo rūpestingumo ir kūrybiškumo aspektą, kurio gali pritrūkti kitose vandens kelionėse. Lėtas plaukimo kanalais tempas leidžia lengvai mėgautis sąmoninga patirtimi, ypač dalyvaujant įtrauktose ekskursijose ir savarankiškai tyrinėjant netoliese esančius miestus ir pažinus regioną.

Jei tai skamba kaip jums patinkančios skanios ir sąmoningos kelionės, peržiūrėkite mūsų įrašą apie likusią mūsų Europos vandens kelių Bourgogne kanalo kruizų patirtį. Kelionės baržomis yra vienas iš mūsų mėgstamiausių būdų lėtoje kelionėje. O maistas, kurį mėgavomės, padarė jį dar labiau įsimintiną.